Vraag iemand om twee druivenrassen te noemen waar droge witte wijn van gemaakt wordt en de kans is groot dat Chardonnay en Sauvignon Blanc genoemd worden. Waar verschillen deze bekende wijnen van elkaar? Hoe smaken ze? En worden van de ene druif betere wijnen gemaakt dan van de andere?
Om maar gelijk antwoord te geven op de laatste vraag: nee! De kwaliteit van droge witte wijn is afhankelijk van een combinatie van factoren.
Niet alleen het druivenras maar ook de bodem waar de wijnstok groeit, de ligging van de wijngaard, het klimaat van de wijnstreek, de weersomstandigheden en de kennis en kunde van de wijnmaker, hebben invloed. Bovendien: smaken verschillen.
De beste witte wijnsoorten
Van zowel de Sauvignon Blanc als van de Chardonnay worden uitstekende wijnen van zeer hoge kwaliteit gemaakt. Beide druivenrassen zijn van oorsprong Frans en daar zijn ze dan ook nog steeds veelvuldig te vinden. Het zijn ook de bekendste witte wijnsoorten.
Over de verschillen in smaak tussen Sauvignon Blanc en Chardonnay wijnsoorten vertellen we je later meer. Eerst laten we zien waar in Frankrijk de beste Sauvignon Blanc en de beste Chardonnay te vinden is!
Witte Bourgogne van Chardonnay
De Bourgogne, een wijnstreek gelegen in het hart van Frankrijk, is een wijnregio zoals je ze ziet in films. Met pittoreske dorpjes omringd door uitgestrekte wijngaarden. Een zeer bekende droge witte Bourgogne wijn is Chablis. Het ligt net iets verder bij de overige regio’s in de Bourgogne vandaan.
De kwaliteit van deze wijnen is uitmuntend. Een Chablis wordt voor 100% van Chardonnay gemaakt en is elegant, rank maar ook energiek en heeft een fris zuiver bouquet van citrus en wat ziltigs.
De mineraliteit van een Chablis is een begrip in de wijnwereld: Chardonnay’s uit Chablis zijn te herkennen aan elegante tonen krijt en kalk, die zij te danken hebben aan de bijzondere bodem waarop de wijnstokken groeien. Tip: een Chablis rijpt vaak goed en kun je tot wel vijf jaar opleggen!
Witte Loire van Sauvignon Blanc
In de Loire, in het hart van Frankrijk, worden topwijnen van de Sauvignon Blanc gemaakt. Weleens van Sancerre of Pouilly-Fumé gehoord? Beide zijn gelegen in de Loire.
De wijnen uit deze streek worden wereldwijd gezien als schoolvoorbeeld van een echte Sauvignon Blanc. Ze zijn complex en geconcentreerd en voorzien van een uitzonderlijk mineraal accent. In de neus stuivend, soms licht exotisch, soms met witte bloesem.
Wat de Sauvignon Blanc wijnstokken in Sancerre gemeen hebben met de Chardonnay wijnstokken in Bourgogne, is dat beide druivensoorten groeien op een bijzondere bodem. De bodem van Sancerre bestaat uit een unieke combinatie van kiezel, grind, kalk en klei.
Het verschil in smaak tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc
Niet minder belangrijk is om te weten hoe de druivensoorten van deze droge witte wijnen onderling verschillen qua smaak. Oftewel, wat is het verschil tussen Chardonnay en Sauvignon Blanc?
Smaakprofiel Chardonnay: vol en zacht
Chardonnay is ongetwijfeld de beroemdste witte wijnvariëteit ter wereld. De Chardonnay heeft een lagere zuurgraad en staat daardoor bekend als een droge witte wijn die wat zachter van smaak is. Andere kenmerken die veel worden geroemd bij deze wijn zijn de veelzijdigheid en volheid.
In een Chardonnay wijn proef je sneller zoet fruit als ananas en perzik en ook typisch voor deze wijnsoort is het aroma van vers gemaaid gras.
Wat eet je bij Chardonnay?
Het is over het algemeen een wat zwaardere wijn die voller van smaak is en past daarom goed bij vette, romige en rijke gerechten. Zalm, makreel en een heleboel kaassoorten zoals geitenkaas zijn erg lekker bij een glas Chardonnay.
Kreeft en Chardonnay vormen een ideaal huwelijk. Met name de hierboven beschreven Chardonnay’s uit de Bourgogne, zoals een chique Chablis zijn heel geschikt om te combineren. Deze Chardonnay’s hebben op hout gerijpt en zijn daardoor niet alleen mineraal en fris, maar ook rond van smaak en stevig van structuur. De minerale stijl van Chablis gaat ook heel goed samen met oesters en andere zilte schelpen. Of wat dacht je van een toastje met gerookte zalm.
Kip en Chardonnay zijn een match made in heaven en het maakt dan niet uit of het gebraden, gestoofd of gefrituurd is. Ook romige gerechten zoals een risotto of romige vissoep smaken nog lekkerder met een glas Chardonnay.
Smaakprofiel Sauvignon blanc: fris en kruidig
De intense, frisse geur onderscheidt Sauvignon van de minder aromatische Chardonnay. In de mond is Sauvignon meestal strak droog, met groene tonen en een knisperend frisheid. Soms krijgt de wijn meer body door wat houtrijping.
Een Sauvignon Blanc wijn heeft een hogere zuurgraad en dat zorgt voor een frissere smaak. Deze witte wijnsoort bevat citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon en zorgt voor een pittige, kruidige en frisse smaak.
Waar drink je Sauvignon Blanc bij?
Omdat het een drogere wijn is met meer voorwaartse tonen en aroma’s serveer je een Sauvignon Blanc bij lichtere maaltijden zoals salades en witte vissoorten. Door de ‘groene smaken’ van de Sauvignon Blanc is het bij uitstek dé wijn voor groenteschotels en vegetarische gerechten.
Deze frisse droge witte wijn matcht ook perfect met sushi en sashimi en bij schaal- en schelpdieren zoals mosselen. Hou je van Aziatisch en pittig eten? Dan past een Sauvignon Blanc ook goed omdat die hoger is in zuur en een lekkere verfrissende tegenhanger is bij kruidig eten.
Verder lezen? Deze wijnblogs bieden nog meer inspiratie.
hmmmmm, ik vind alle wijnen die je noemt heerlijk. Wat ik het liefste drink hangt af van het weer en mijn stemming en wat we eten. maar dat laatste is eigenlijk het minst dominant
Ik drink meestal chardonnay