• Nieuwsbrief
  • Giveaways
  • Hipscan

HippeShops.nl Trends & Lifestyle Blog

  • Home
  • Webshops >
    • Fashion
    • Wonen
    • Lifestyle
    • Baby & Kids
  • Wonen
    • Buiten
    • Woonaccessoires
    • Muurdecoraties
    • Verlichting
    • Scandinavisch Wonen
    • Stoer & Industrieel
  • Fashion
    • Ladies
    • Sieraden
    • Tassen
    • Accessoires
    • Schoenen
  • Lifestyle
    • Cadeaus & Gadgets
    • Stationery & DIY
    • Eten & Drinken
    • Beauty
    • Eropuit & Onderweg
    • Reizen
    • Huisdieren
    • Mannenzaken >
  • Kind & Baby
    • Kinderkamer
    • Speelgoed & Cadeaus
    • Kindermode
    • Zwangerschap & Kraamtijd
    • Geboortekaartjes
  • Duurzaam
    • Eco
    • Fairtrade
  • Shopping Specials
    • Kerst
    • Party Time
    • Trouwen
    • Vakantie
    • Valentijn
    • Pasen
    • Oranje Boven
    • Moederdag
    • Vaderdag
    • Gepersonaliseerd
    • Vintage
    • Retro
Home » Lifestyle » Eten & Drinken » Ontdek slow cooking op z’n hipst met deze heerlijke Ecostoof recepten [review]

Ontdek slow cooking op z’n hipst met deze heerlijke Ecostoof recepten [review]

3 nov

Dat koken met de Ecostoof hip & happening is bewijst deze nieuwe en duurzame manier van koken. Gebaseerd op de oude hooikist methode maar dan wel in een hip jasje gestoken. Lees mee en ontdek hoe je met slow cooking de lekkerste Ecostoof recepten bereidt en ondertussen het milieu en je portemonnee spaart!

ecostoof recepten

Inhoud toon
1 Wat is de Ecostoof?
2 Waarom koken in de Ecostoof?
3 Mijn moeder gebruikte het vroeger al
4 Hoe werkt de Ecostoof?
5 Heerlijke Ecostoof recepten
5.1 Franse pot-au-feux met kip
5.1.1 Ingrediënten pot-au-feux
5.1.2 Bereiding pot-au-feux
5.2 Zwolsche rundersstoof
5.2.1 Ingrediënten Zwolsche runderstoof
5.2.2 Bereiding zwolsche runderstoof
6 Duurzaam koken in de Ecostoof met €20 korting

Wat is de Ecostoof?

De Ecstoof is een soort warme deken waarin je een dampende pan met eten plaatst waarmee je gerechten kunt gaar stoven. Met deze milieuvriendelijke slow cooking methode kun je je maaltijd uren lang laten sudderen zonder gebruik te maken van energiebronnen zoals gas of elektriciteit.

Waarom koken in de Ecostoof?

In een tijdperk waarbij we steeds zuiniger moeten omgaan met onze energiebronnen en gesproken wordt over ‘van het gas af gaan’ draagt elke manier van duurzaam koken en etensbereiding bij aan een bewuste levensstijl die het milieu ontziet. Met de Ecostoof bespaar je flink op gas en elektriciteit omdat er geen stekker of gaspit aan te pas komt.

ecostoof hooikist

Mijn moeder gebruikte het vroeger al

Toen ik voor het eerst van de Ecostoof hoorde moest ik gelijk aan vroeger denken. Mijn moeder paste de methode van de slow cooking deken al toe bij het bereiden van een pan rijst. Ze bracht een pan met water en rijst aan de kook en liet dat een minuut of vijf goed doorkoken. Daarna haalde ze de pan met rijst van het vuur met deksel op de pan en wikkelde dat in een paar keukendoeken.

Vervolgens plaatste ze dit in bed onder het dekbed en zorgde ervoor dat de pan goed bedekt was om zo lang mogelijk warm te houden. Dit was vooral handig als we bijvoorbeeld weg moesten. De rijst kon ondertussen rustig doorgaren. Bij thuiskomst haalde mijn moeder de pan met rijst weer uit bed en het resultaat was een heerlijke warme rijst die perfect was gegaard.

Daarom vond ik het zo leuk om deze manier van langzaam garen terug te zien in het hippe concept van de Ecostoof waarbij geen handdoeken en dekbedden meer nodig zijn.

ecostoof duurzaam koken

Hoe werkt de Ecostoof?

De Ecostoof werkt eigenlijk precies op dezelfde methode zoals mijn moeder vroeger al toepaste, zoals ik hierboven beschreef. Het is een duurzame slow cooking gadget, speciaal bedoeld voor het laten garen en sudderen van gerechten. Het leent zich perfect voor stoofgerechten of eenpansgerechten die langzaam moeten garen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld sudderen op een warmhoudplaatje op het gasfornuis wordt het eten niet verder gekookt in de Ecostoof, want er is geen energiebron. Het eten wordt wel lekkerder en smaakvoller doordat het op een lagere temperatuur langer gaart.

Wat belangrijk is bij het bereiden van eten in de Ecostoof is dat je eerst de pan met het eten en water op een hittebron goed aan de kook brengt en dit zeker een aantal minuten heel goed laat doorkoken, zodat de inhoud van de pan heel goed wordt verwarmd. Dit is echt essentieel voor het laten slagen van je recept.

stoofgerecht

Daarna haal je de pan van het vuur en plaats je deze voorzichtig met de deksel goed in de Ecostoof. Nu moet je de pan goed inpakken in de Ecostoof, vouw het ronde gedeelte over het deksel en trek daarna de koorden aan zodat de pan volledig ingepakt is en optimaal warm kan blijven.

Afhankelijk van het gerecht laat je de Ecostoof een bepaalde tijd staan. Dit kan een half uur zijn of zelfs 3 tot 5 uren. Op deze tabel kun je precies de aanbevolen kook- en stooftijden raadplegen.

Er kan niets misgaan want het kan niet aanbranden of verpieteren. Als de aanbevolen tijd is verstreken open je de Ecostoof weer voorzichtig en haal je de pan er uit. Je stoofgerecht is klaar! Eet smakelijk!

koken op de camping

Heerlijke Ecostoof recepten

Sinds de lancering van de Ecostoof zijn er al heerlijke recepten verschenen die je inspireren en op weg helpen om te leren koken met de Ecostoof. Wat dacht je van een linzencurry met amandelschaafsel, een boekweit salade met groene groenten of een huisgemaakte appelcompôte?


Franse pot-au-feux met kip

Tijdens onze kampeervakantie aan de Franse kust afgelopen zomer heb ik ook gekookt in de Ecostoof. Ik heb me laten inspireren door de ingrediënten die ik op een lokale markt in Normandië heb gekocht. En het was een succes, want het smaakte overheerlijk. Natuurlijk wil ik jullie dit recept niet onthouden en daarom deel ik het graag met jullie.

ecostoof pot au feux

Ingrediënten pot-au-feux

500 gr kippendijfilet 1 gele paprika, 1 knolraap, 2 tomaten, 2 wortels, 1 ui, teentje knoflook, 2 aardappels, 1 aubergine, 1 courgette, 250 gram champignons, verse tijm, bouillon tablet, zout & peper, 150 cc rode wijn, laurierblad, olijfolie.

koken met de ecostoof

Bereiding pot-au-feux

  1. Was en schil de groenten en snijd de ingrediënten in grove stukken. Fijner kan ook als je dat lekkerder vindt. Snijd de kippendijfilet in stukjes van zo’n 2 cm.
  2. Pak een grote pan met deksel en zet deze op het vuur. Voeg olijfolie toe en fruit de ui en de knoflook totdat deze glazig zien. Voeg de kip toe en bak kort mee, schep deze uit de pan en houd even apart. Voeg daarna de in stukjes gesneden groenten en aardappelen toe.
  3. Blus af met de rode wijn en breng aan de kook. Voeg naar smaak 1 of 2 blokjes bouillon toe en zout en peper en tot slot blaadjes verse tijm.
  4. Voeg de kip weer toe en laat dit 10 minuten pruttelen op het vuur en roer af en toe even door.
  5. Zet ondertussen de Ecostoof klaar en plaats deze zo dat je straks de kokend hete pan er makkelijk in kan zetten.
  6. Haal de pan van het vuur en plaats deze direct in de Ecostoof met gesloten deksel en vouw de Ecostoof dicht, kapje erop en rijg de snoeren aan zodat je een mooi compact geheel krijgt.
  7. Laat dit zo’n anderhalf uur staan.
  8. En klaar is de Franse pot-au-feux met kip. Een soort ratatouille stoof met super malse kip. Serveer met vers stokbrood.

franse pot au feux uit de ecostoof


Zwolsche rundersstoof

Een typisch herfstgerecht is een stoofpotje van rundvlees. Geïnspireerd door de Zwolsche Stoof kruidenmelange van Jonnie de Boer maakte ik een krachtig stoofgerecht in de Ecostoof die mij veel kooktijd heeft bespaard.

Ingrediënten Zwolsche runderstoof

1 kg rib- of sukadelappen, ui, 2 el Zwolsche stoof (kruiden), 4 el balsamicoazijn, 2dl rode wijn, runderbouillon (blokje of fond), olijfolie, laurierblad en naar smaak kruidnagels, boter en olie.

zwolsch stoofpotje uit de ecostoof

Bereiding zwolsche runderstoof

  1. Snijd het vlees in stukken van ongeveer 2cm en snipper de ui.
  2. Pak een grote braadpan met deksel, verhit hierin de olie en bak hierin het vlees rondom bruin.
  3. Schep het vlees uit de pan. Bak de ui en blus dit af met de rode wijn. Voeg de Balsamicoazijn, de Zwolsche Stoof kruiden en het gebakken vlees  toe. Voeg daarna de bouillon toe en doe de deksel op de pan. Laat dit 30 tot 45 minuten goed sudderen op zacht tot middelhoog vuur.
  4. Zet ondertussen de Ecostoof klaar en plaats deze zo dat je straks de kokend hete pan er makkelijk in kan zetten.
  5. Haal de pan van het vuur en plaats deze direct in de Ecostoof met gesloten deksel en vouw de Ecostoof dicht, kapje erop en rijg de snoeren aan zodat je een mooi compact geheel krijgt.
  6. Laat dit ruim 3 uur garen.
  7. Haal de pan uit de Ecostoof en plaats deze nog even terug op het vuur, voeg wat boter aan de stoof toe en laat nog 10 minuten zachtjes doorgaren op het vuur. Serveer met vers gemaakte aardappelpuree en huisgemaakte appelcompote.

runderstoof in de ecostoof klaargemaakt


Duurzaam koken in de Ecostoof met €20 korting

Wil jij ook duurzaam koken in de Ecostoof? Ik kan het je echt aanbevelen. Ik gebruik het niet alleen voor stoof- en suddergerechten maar ook vaak voor het garen van rijst en bijvoorbeeld peulvruchten of aardappels. Deze smaken super lekker en het bespaart je een hoop energiekosten.

Shop de Ecostoof nu heel voordelig online met een tijdelijke en exclusieve korting van 20 op de ecostoof in de kleur: grijs/naturel en betalen € 69 i.p.v € 89. Bestel via www.ecostoof.nl/hippeshops (deze aanbieding is geldig t/m 31 december 2019).


Nog meer eten & drinken inspiratie? Klik hier. 

3 november 2019 door Caroline

Categorieën: Duurzaam♥ Eten & Drinken♥ Hip Review♥ Hipvertorials Tags: koken► recept Merken: Ecostoof

Dit vind je vast ook leuk!

nespressocups de koffiejongens
100% biologisch afbreekbare koffiecups van De Koffiejongens
Luxe bonbons en originele chocolade cadeaus, welke smaak kies jij?
Weekendje weg? Boek een natuurhuisje en kom helemaal tot rust (review)

« Trendy! Deze gouden tafelspiegel Cycloop (twv €31,95) van Interior Gifts
TIP: babykamer muurstickers Jungly jungle: boomstam met papegaaien en aapjes »

Reacties

  1. Juliette - Strongbody.nl zegt

    17 november 2019 om 16:13

    Wat een gaaf ding! Echt iets voor mij. Ik ga er zeker naar kijken! Bedankt voor de tip en review.

    Beantwoorden
  2. Monique zegt

    17 november 2019 om 14:47

    Super leuk zeg! Doordeweeks heb ik hier geen tijd voor, maar in het weekend zou het wel kunnen. Super tof dit!

    Beantwoorden
  3. Cynthia zegt

    17 november 2019 om 12:26

    Wat gaaf, zo’n ecostoof. Dat ken ik helemaal niet. Dat zou ik best willen uitproberen!

    Beantwoorden
  4. Gabrielle zegt

    6 november 2019 om 08:58

    Wat heerlijk, heb ik eerlijk gezegd echt te weinig geduld voor slow cooking. Meestal rond 6en thuis en moet ik om half 8 weer op het voetbalveld staan..

    Beantwoorden
  5. Wanda zegt

    4 november 2019 om 19:24

    Ik denk dat ik dit hooguit in de weekenden een keertje zou uitproberen, omdat ik mezelf er doordeweeks echt geen tijd voor gun om zo duurzaam te koken.

    Beantwoorden
  6. Melissa zegt

    4 november 2019 om 15:46

    Wat een uitgebreide review. Ik had hier nog nooit eerder van gehoord. Weer wat geleerd

    Beantwoorden
  7. Caro zegt

    4 november 2019 om 11:08

    Wat een mooi en goed inhoudelijk review! Wij koken er al jaren mee en het gaat helemaal top! Voor nog meer Ecostoof inspiratie is er het kookboek Langzaam Lekker
    Caro en Iris van Ecostoof

    Beantwoorden
  8. Petry zegt

    4 november 2019 om 10:31

    Wat leuk, ik had er nog niet van gehoord. Wij doen het stoofvlees meestal in de slowcooker, maar dit is ook een goede tip.

    Beantwoorden
  9. rachel zegt

    4 november 2019 om 09:55

    leuk om te lezen! ik had er wel eens van gehoord maar niet zo uigebreid

    Beantwoorden
  10. Sherana | Reisenergie.nl zegt

    4 november 2019 om 08:45

    Ik had hier nog nooit van gehoord eigenlijk maar het klinkt als een geweldige uitvinding! Grappig dat je moeder dit al jarenlang zo doet. Stoofvlees vind ik heerlijk maar ik maak het te weinig omdat het zo lang duurt, haha.

    Beantwoorden
  11. Georgina Lifestyle zegt

    3 november 2019 om 22:27

    Leuk om te lezen! Ik heb hier toevallig over gehoord en diegene is dolenthousiast. Dankjewel voor je uitgebreide uitleg. Superhandig.

    Beantwoorden
  12. Mandy zegt

    3 november 2019 om 19:18

    Ik had er nog nooit van gehoord maar klinkt heel handig! Die foto’s zien er ook echt heel goed uit haha!

    Beantwoorden
  13. Daisy De Vos Burchart zegt

    3 november 2019 om 19:08

    Ik ken dit helemaal niet, klinkt wel als iets waar mijn lieve man iets mee zou kunnen. Hij is dan ook echt de held in de keuken 😀

    Beantwoorden
  14. Alexandra zegt

    3 november 2019 om 18:20

    Wat ontzettend leuk. Ik denk dat ik wel een beetje ermee zou moeten oefenen. Maar vindt het de moeite waard om te proberen.

    Beantwoorden

Geef een antwoord Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hotspot Webshops

  • Merel in Wonderland

  • Minis Only

  • Bach Bloesem Mix

  • Muller Wenskaarten

  • Hofje van Kieka

  • Bella Kids

  • ► MOODZ Design Papierwaren & stationery die je blij maken en die je helpen bij het creëren van overzicht en structuur.

  • Typisch Mies

  • Napoleon Bestek

  • Webshops
  • Hip & Win Acties
  • Hipvertorials
  • Hip Review
  • Blogs

Info voor bezoekers

Contact
Nieuwsbrief
Over ons
Privacy
Disclaimer

Info voor ondernemers

Contact
Samenwerken
Webshopverkiezing
Partners
Algemene voorwaarden

Be the first to know

  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter
Copyright © 2010-2022 HippeShops.nl
De blogs op HippeShops.nl zijn beschermd door het auteursrecht. Het is niet toegestaan om blogteksten over te nemen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van HippeShops.nl of zonder bronvermelding.
Op Hippeshops.nl maken we gebruik van cookies. Door te klikken op de OK knop ga je akkoord met het ontvangen van cookies en bezoeken van Hippeshops.nl OK Nee
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN