Herfst! Tijd voor pompoensoep!
Wat zou een herfst zijn zonder pompoenen! Ik geniet altijd zo als het weer pompoentijd is! De pompoen is zo makkelijk en voedzaam in de keuken. Ze zijn daarnaast ook nog eens decoratief én lang houdbaar. Ideaal dus. Bij mij liggen ze eerst voor de sier op tafel alvorens ze de pan in gaan.
Deze pittige vegan pompoensoep is heerlijk en voedzaam in de herfst
Zo wordt het schillen en snijden van pompoenen heel makkelijk
Natuurlijk kan je met een pompoen van alles doen en bereiden: roosteren, in een stamppot verwerken en ze zijn ideaal in de soep. Sommige mensen vinden ze zo lastig om te snijden. Maar wist je dat je de meeste gewoon met schil en al kan eten? Dat scheelt je een hoop hak- en snijwerk. é
Het werkt als volgt. Kook de pompoen eerst in zijn geheel in een pan met water gedurende 15 minuten. De pompoen wordt dan zacht en is daarna makkelijk te snijden. Haal aan de buitenkant de plekjes weg, aan de binnenkant de zaden en klaar ben je. Of doe hem in zijn geheel in de oven, ongeveer 25 minuten op 180 graden. Het werkt op dezelfde manier.
Om te ontdekken hoe makkelijk dit gaat deel ik een favoriet recept met je.
Voordat ze de pan in gaan zijn pompoenen ook nog eens heel decoratief
Geroosterde kruidige en pittige vegan pompoensoep
Dit pompoensoep recept is relatief makkelijk te maken, geen gedoe met pompoen snijden, en het is ook nog eens boordevol met voedingswaarde!
Deze ingrediënten heb je nodig:
- 1 middelgrote oranje pompoen
- olijfolie om te bakken en braden
- 3 uien, grof gesneden
- 1 wortel, in stukken gesneden
- 2 tenen knoflook, fijngehakt of geperst
- stukje verse gember 3 cm, klein gesneden
- 1 rode peper
- 1 eetlepel Keltisch zeezout
- water
- 1 theelepel komijn poeder
- 1 theelepel kurkuma poeder
- zwarte peper naar smaak
- verse kruiden naar smaak peterselie, basilicum, bieslook óf munt
Een heerlijke verse pompoensoep is in de maak
Zo maak je de makkelijke pompoensoep:
Rooster een middelgrote oranje pompoen in z’n geheel ongeveer 25 minuten in de oven op zo’n 180 graden. Zet de kookwekker op 25 minuten.
In de tijd dat de pompoen in de oven zit, fruit je in een olijfolie voor bakken en braden 3 uien die je grof hebt gesneden, een wortel die je in stukken hebt gesneden, 2 tenen knoflook, stukje verse gember van ongeveer 3 cm die je in kleine stukjes hebt gesneden en een rode peper waarvan je de zaadlijsten verwijderd hebt. Laat dit alles op laag vuur sudderen en roer af en toe. Laat het niet aanbakken!
Na 25 minuten haal je de pompoen uit de oven en verwijder je de plekjes en het steeltje aan de buitenkant haal je ook weg. Hol hem uit en snij het in grove stukken.
Voeg aan de pan waarin je de uien en andere ingrediënten hebt laten sudderen vervolgens de geroosterde pompoen toe samen met water en Keltisch zeezout (naar smaak, ongeveer een eetlepel), verder theelepel komijn, theelepel kerrie, theelepel kurkuma en beetje zwarte peper.
Breng nog kort aan de kook en meng de pompoensoep met een blender of staafmixer tot een glad geheel, voeg op smaak water en of zout toe.
Geniet van je heerlijke herfst pompoensoep met een twist
Verse kruiden voor een verrassende twist
Ik werk zelf graag veel met verse kruiden, deze zitten bomvol micronutriënten zoals vitaminen en mineralen. Blend dus gerust op het laatst nog een handjevol verse kruiden door de verse pompoensoep. Zoals peterselie, basilicum, bieslook óf munt. Dat geeft je soep een verrassende twist en je gezondheid een boost!
Eet smakelijk!
Liefs, Marieke
Bewust koken? Dan vind je dit ook vast leuk:
Ontdek slow cooking op z’n hipst met deze heerlijke Ecostoof recepten [review]
Ik zeg het eerlijk we eten het regelmatig maar dan uit zak van unox. Maar ik ga het recept opslaan en wie weet proberen we het een keer
pompoen lust ik wel maar ik denk niet dat ik de soep ervan lust 😉
Ben helemaal verzot op pompoensoep, daarom dat ik van dit seizoen hou!
Bedankt. Ik ben dol op pompoensoep. Die kruiden lijken me verrassend. Mooie foto’s ook.
Ik wil zo graag eens zelf pompoensoep maken! Dit recept ga ik dus even bewaren, ziet er namelijk goed uit.
Ik bedenkt mij net dat ik volgens mij nog nooit pompoensoep op heb 🤔
Wel heb ik het eens door een salade gegeten. Vond het toen wel lekker.
De soep ziet er in ieder geval goed gevuld uit. Lekker voor na een stevige herfstwandeling. .
Ah hoe lekker lijkt me dit!!
Oh heerlijk. Ik wil eigenlijk eens naar een pompoenboerderij en daarna ook lekker soep maken.
pompoensoep! heerlijk. En ja de ideale tijd voor pompoensoep is weer aangebroken. Binnenkort echt weer eens maken
Ik ben niet zo’n held in pompoenen schillen, maar zou dit recept toch wel eens willen uitproberen.
Dat lijkt me een heel lekker soepje – als het wat frisser is kan dat echt wel goed smaken zo een soepje 🙂
Dit klinkt als een lekkere soep.
Even in de magnetron schijnt het snijden ook makkelijker te maken. Maar ik ben altijd bang dat hij dan een soort van ontploft in mijn magnetron met alle troep tot gevolg.
Ik heb dus nog nooit pompoen gegeten…. Maar deze soep lijkt me wel erg lekker.
Oe lekker zeg! Deze sla ik even op
Lekker! Dank je voor de tips! Voor mij is het schillen van de pompoen altijd een erg lastig karwei
deze manier van een pompoen vellen kende ik nog niet Dank!! want een pompoen schillen vind ik wel, zeg maar een klusje1
Combinatie kurkumma , komijn en wat ik groene kruiden noem, vind ik wel spannend
Ooh, ik krijg al helemaal zin in een pompoensoepje.
Dat ziet er goed uit. Ik heb zelf een paar keer soep met verse groentes gemaakt, maar dat was geen succes
Het ziet er lekker uit. Ik ben gek op pompoen.
Ik heb nog nooit pompoen soep gegeten, maar het lijkt me echt heerlijk. Het klinkt echt als het ultieme herfst-gerecht. Ik ga hem zeker op mijn ‘uitprobeer’ lijstje zetten!
Ik ben echt gek op pompoensoep, maar dat snijden en schillen vind ik altijd zo’n drama. Deze tips ga ik zeker eens proberen en ook je recept.
Geweldig. Ik maak niet zo vaak pompoen soep omdat ik het snijden een ramp vindt. Dit recept ga ik bewaren en zeker een keer maken. Heerlijk pompoensoep.
Oh echt zo’n heerlijk herfstig recept! Ik houd er ook zo van!
Heerlijk is het! En goede tip hoe de pompoen te slachten. Wij maakten 1x pompoensoep en vonden het heerlijk. Maar daarna nooit meer gedaan, want wát een gedoe! Misschien toch weer eens proberen!
Heerlijk, precies mijn recept alleen doe ik er dan nog war crème fraiche bij voor het serveren