Olijfolie extra vergine, puur en gezond

by Caroline on 23 januari 2017

in Bakken & Koken, Blog, Blogger Caroline, Eten & Drinken, Hip Flash

KOKEN – Vandaag laat ik je kennismaken met het vloeibare goud voor in de keuken: olijfolie, de smaakmaker van elk gerecht.

Als ik met manlief aan het koken ben, en dat doen we veel en graag, gebruiken we zo veel mogelijk pure ingrediënten. En dat begint al zodra de pan op het vuur is gezet. Voor ons geen vloeibare bak & braad boter uit plastic flessen vol met chemische rommel. Het smaakt synthetisch en het is ongezond. Je schrikt je een hoedje als je op het etiket leest wat er allemaal aan ongezonde bestanddelen inzetten. Nee, wij kiezen voor koken en bakken met pure en onbewerkte ingrediënten, zoals echte roomboter en natuurlijke oliën van bijvoorbeeld olijf, noten, zaden of kokos. Lekker gezond en boordevol smaak.

Puur koken
Naast kokosolie is ook olijfolie in onze keuken favoriet waarbij we ons graag laten inspireren door de gezonde en vooral pure gerechten van de Britse Amelia Freer uit haar kookboek Cook. Nourish. Glow. Zij pleit voor het gebruik van pure ingrediënten, zoals olijfolie van een goede kwaliteit. Olijfolie bevat veel goede vetten, natuurlijke antioxidanten en een hoog vitamine E gehalte. Uit onderzoek van de Amerikaanse Purdue Universiteit is bijvoorbeeld gebleken dat als je meer voedingstoffen uit je salade wil halen je deze moet combineren met de juiste ingrediënten. Zo hebben dressings die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals pure olijfolie, het minst vet nodig om de hoogste opname van carotenoïden te verkrijgen. Carotenoïden, waaronder bètacaroteen, spelen een belangrijke rol als antioxidanten en als regulatoren van ons immuunsysteem.

 

Bakken en braden
Gewone olijfolie heeft een zuurtegraad van 3,3% of hoger en is daardoor geschikt om in te bakken en braden of frituren want het walmt en spettert niet en is goed bestand tegen hoge temperaturen, tot wel 210 graden C.

Koude bereiding
Voor de bereiding van koude gerechten zoals dressings voor salades of dips gebruiken we extra vierge olijfolie. De zuurtegraad van deze olie is lager dan 1% en is afkomstig van de eerste persing. Extra vierge olijfolie wordt op een natuurlijke wijze gewonnen en gekeurd op smaak, geur en zuiverheid. Olijfolie is heerlijk over salades, groente en bij vlees, vis of brood.

Bij hippe webshop O-lijf koop je gemakkelijk olijfolie online of je kunt langskomen in de gezellige sfeerwinkel in het Zeeuwse Groede mocht je daar eens in de buurt zijn. De shop biedt een keur aan kwaliteits olijfolie extra vergine van de eerste persing in verschillende smaken en ook bak en braad olijfolie in diverse soorten.

► Direct shoppen bij dit Hip & Safe shopadresje: O-lijf.com

 

Facebooktwitterpinterestlinkedininstagram

Previous post:

Next post: